رونمایی از الواح هخامنشی در موزه ملی ایران

مراسم رونمایی از الواح هخامنشی که سال گذشته به ایران برگردانده شده بود، دیروز با حضور معاون وزیر میراث فرهنگی، رئیس اداره کل موزه‌ها، رئیس موزه ملی ایران، باستان‌شناسان، کارشناسان، سفرای برخی کشورها و اصحاب رسانه در اولین روز از هفته میراث فرهنگی در محل موزه ملی ایران برگزار شد.
رونمایی از الواح هخامنشی در موزه ملی ایران

به گزارش پارسینه و به نقل از اطلاعات آنلاین، 3506 گل‌نبشته هخامنشی اواخر شهریورماه 1402در سفر رئیس‌جمهوری به آمریکا، تحویل ایران شد. این الواح هخامنشی بخشی از گل‌نبشته‌هایی است که حدود 90سال پیش دولت وقت ایران به صورت امانی به مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو سپرد تا آنها را رمزگشایی و مطالعه کند. این الواح تا کنون در پنج مرحله به ایران بازگردانده شده، درحالی‌که هنوز حدود 10هزار قطعه از آن در آمریکا باقی مانده‌ است.

3506لوح هخامنشی که سال گذشته به ایران منتقل شد شامل 836قطعه لوح کوچک به خط آرامی و 2670قطعه لوح بزرگ به خط عیلامی است، که نمایش آنها به دلیل ثبت، مستندنگاری، مطالعه و آماده‌سازی الواح هخامنشی مشمول زمان شد و اکنون 162 قطعه از آنها در 54گروه در سالن اصلی موزه ملی ایران به نمایش گذشته شده‌است.

دیگران چه می خوانند:
 

براساس آنچه تا کنون از محتوای این گل‌نبشته‌ها به‌دست آمده، آنها مجموعه‌ای چندفرهنگی و چندزبانی از دستگاه اداری حاکم در تخت جمشید هستند که متون آن بیشتر به زبان‌های عیلامی، یونانی، فارسی باستانی و خط میخی است.

 

جبرئیل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران در این رونمایی از الواح گفت: یکی از افتخارات ما در سرزمین ایران، گل‌نبشته‌های کاوش تخت جمشید است که در سال 1311خورشیدی در بازوی تخت جمشید کاوش شده‌است‌. این مجموعه ارزشمند اطلاعات کم‌نظیر از ساختار سازمان اداری و نظام اجتماعی در اختیار می‌گذارد.

 

به گفته او، اطلاعات این گل‌نبشته‌ها  قبلاً در سنگ‌نبشته‌ها دیده نشده و لایه دیگری از فرهنگ و هنر ایران و احترامی که برای کارگران، زنان و متخصصان و امنیت مسافران در دوره هخامنشی قائل است را نشان می‌دهد. برهمین اساس اکنون شفافیت درست و دقیقی از اقتصاد و نظام اجتماعی هخامنشی داریم.

مدیر موزه ملی ایران افزود: محتوای این الواح شامل نامه‌ها، اسناد اداری، دست‌نوشته‌های یک کاتب، شاه و دربار، شخصیت‌های تاریخی، مهرهای بایگانی و اطلاعاتی از کارگران، تولید، مسافران و ایزدان پارس در دوره داریوش بزرگ در 509پیش از میلاد است.

 

همچنین در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه‌ها علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی در سخنانی گفت: امسال در روز جهانی موزه برای نخستین‌بار موفق شدیم در 11استان، آثار کمتر دیده شده موزه ملی ایران را به نمایش بگذاریم. همچنین ایکوم هر سال شعاری را انتخاب می‌کند و امسال «موزه برای آموزش و پژوهش» را اعلام کرده‌است. بی‌گمان در هر سازمان، نهاد و مجموعه‌ای «آموزش و پژوهش» نقش کلیدی و رمز موفقیت آن به حساب می آید، زیرا موفقیت و کارآمدی، ارتباط معناداری با سطح دانش، تخصص و مهارت کارکنان دارد.

وی افزود: در بازدید رئیس‌جمهوری از موزه ملی که سال گذشته انجام شد، «طرح توسعه موزه ملی ایران» موسوم به «میدان مشق» در زمره طرح‌های کلیدی دولت سیزدهم به تصویب رسیده‌است. در همان بازدید، موضوع «هر شهر، یک موزه» مطرح شد که مقدمات آن در حال انجام است .

دارابی تأکید کرد: «مرجعیت‌بخشی امر موزه‌داری در کشور» توسط معاونت میراث فرهنگی در سند ملی موزه‌داری تعریف شده‌است.

در این مراسم، سیداحمد محیط طباطبایی، رئیس کمیته ملی موزه‌ها (ایکوم ایران) نیز افزود: موزه یکی از مهم‌ترین شاخص‌های توسعه‌یافتگی است و اگر می‌خواهیم آینده مطمئن و پایداری داشته باشیم، باید به جایگاه موزه توجه کنیم. او ادامه داد:  باید با مسائل آب، گرم‌شدن زمین و فرونشست با حافظه موزه‌ای برخورد ‌کنیم نه مثل یک کشور تازه کشف‌شده.

لازم به ذکر است، تا کنون پنج محموله از این گل‌نبشته‌ها در سال‌های 1327، 1330، 1383، 1398و 1402به ایران بازگردانده شده‌است. هنوز بیش از 10هزار قطعه گل‌نبشته در مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو وجود دارد که بنا بر آخرین اظهارات مسئولان وزارت میراث فرهنگی، بازگشت آنها به کشور درحال پیگیری است.

رونمایی از الواح هخامنشی در موزه ملی ایران

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟